top of page
  • Yazarın fotoğrafıOzan YAGCI

Hata Yap!

Güncelleme tarihi: 18 Eki 2022

Girişimciliğin her anı için söyleyebileceğim en temel sözlerden biri, sanırım Samuel Beckett’in şu meşhur lafı olur ;


Hep denedin, hep yenildin. Olsun. Yine dene, yine yenil. Daha iyi yenil.




Bunun en temel nedeni, girişimcinin kağıt üzerinde çok inandığı (copy cat bir iş bile olsa) bir fikri, nasıl yapacağını tam olarak bilmeden yola çıkması ve doğruları hep “deneme yanılma” yoluyla bulmak zorunda kalması.


Hiç bir şeyin tek bir doğru şekli olmadığı gibi, daha önce denenmiş doğrular o veya bu nedenle sizin işiniz için çalışmayabiliyor. İşe girişmeden önce istediğiniz kadar plan program strateji çalışın, kafa yorun deneyin. Bunu şöyle halledirim, bu konuda şundan yardım alırım, şu ilk müşterim olur, diyin. Evdeki hesap çarşıya uymayacaktır.


Bir girişimcinin, kervan yolda düzülürken bolca hata yapıp, hatalarından hızlıca öğrenip yoluna devam etmesi gerekiyor.


Bu hata, ürünü / hizmeti geliştirmekten tutun, işin pazarlama / satış stratejilerine, sunum hazırlamadan, elevator pitch’e (girişimcinin yatırımcının ilgisini çekebilmek için fikrini kısa sürede anlatabilme becerisi), müşteri ilişkilerinden, finans, takım yönetimi, aklınıza gelebilecek tüm konularda olabilir.


Özellikle kurumsal iş hayatından girişimciliğe soyunanların (benim gibi) başlarda özellikle “hata yapma” ve “risk alma” konularında çekingen ve ürkek davranmaları söz konusu oluyor ki bu gayet normal. Kurumsal şirketlerde iş tanımları o kadar belli ve o kadar herkes “minimum risk” alarak “sonunda kötü bir şey olduğunda sorumlu olmamak adına (genel çoğunluk için konuşuyorum) risksiz kararlar alıyor ki, girişimcilikteki “meçhule doğru yürüme” fikrine alışmaları biraz zaman alıyor.


Benim jenerasyonum da dahil 1980'e kadarki jenerasyon “Hata Yapmamak” üzerine inşaa edilmiş ve kodlanmış bir jenerasyon. Hatanın toplum içinde “ayıp” & “başarısızlık” olarak gösterildiği, her zaman az riskliyi seçerek garanti yoldan ilerlemenin doğru olacağının öğretildiği, “aman oğlum / kızım okulunu bitir iyi bir işe gir, hayatını garanti altına al” denen bir jenerasyon...


Yeni jenerasyon bu konuda bizden daha şanslı, gözleri daha pek, daha cesur, daha tutkulu…


Başarıya Giden Yol :)


Risk almayan ve “hata yapmamak için denemeyen” bir kimseye, bir anda “dene, hata yap & öğren” demek abes oluyor ama maalesef girişimciliğin tam da göbeğinde bu var.


Hata yap & öğren çünkü tek öğretmenin var, o da sensin !

ozan-yagci-2.jpg

Ozan YAĞCI

Girişimcilik. Teknoloji. Tasarım

  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram

Bültene Abone Ol

Gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!

bottom of page