Girişim fikrinizi bir sır gibi kendinize saklamayın !
Güncelleme tarihi: 18 Eki 2022
Girişimci olmaya karar verip çalıştığım kurumdan ayrıldığımda, hayata geçirmeyi düşündüğüm “harika” fikri birileriyle paylaşmak imkansız geliyordu.
Çünkü birileri bu muhteşem fikri duyup, hayata geçirebilir diye endişeleniyordum. Bu endişeyi yenmem çok uzun sürdü.
Şimdi yıllar sonra bu konu hakkında şunları söyleyebilirim ;
1) İş fikrinizi, güvendiğiniz yakın çevrenizle paylaşın. Çünkü yol boyunca farklı bakış açılarına ve sizin kaçırabileceğiniz önemli detayları ortaya çıkaracak birilerine ihtiyacınız olacak.
2) Başlangıçta “Tek kişilik dev kadro” olarak mevcut yetilerinizle işin ancak belirli kısımlarını iyi yapabilirsiniz.
Girişimci olarak hem iyi bir iş analisti, hem satışçı, hem geliştirmeci, hem dijital pazarlamacı hem de finansçı olamıyorsunuz. Bu nedenle işi projelendirirken, iş modelini netleştirirken, gelir modelini oluştururken mutlaka işin bilmediğiniz kısımlarıyla ilgili, güvendiğiniz dostlarınızdan destek almanız gerekecektir.
3) “Idea is nothing, execution is everything” diye meşhur bir laf var. Bunu girişimci olduktan sonra öğrendim ve “fikrimi paylaşma” konusunu kendi içimde aşmamı sağlayan bir söz oldu.
Herhangi bir iş fikrini iyi bir şekilde hayata geçirmek, gerçekten çok meşakkatli bir iş. Her açıdan öyle.
O yüzden birilerinin fikrinizi duyup da, o işi hayata geçirmesi korktuğumuzdan çok daha zor bir iş aslında. Olur da hayata geçse bile, sizden daha iyi uygulayabilecek mi bu fikri? Uygulama kabiliyeti iş fikrinden çok daha önemli.
Sohbetlerde, her zaman işe negatif taraftan bakacak ve işin neden tutmayacağını anlatacak birileri olacaktır. Fikrinize gerçekten inanıyorsanız, aradan cımbızla gerekli kısımları alın & yolunuza devam edin.
Unutmayın disruptive (oyunun kuralını değiştiren) girişimler, "bu çalışmaz" dendiği halde, karşısına birçok olumsuzluğu aşıp belirli bir noktaya gelebilen girişimlerdir.
Sahi sizin startup fikriniz neydi ? :)
Kommentare